De voordelen van Yoga Nidra | Voor professionals, studenten & cliënten

BLOG

Tijdens mijn Teacher training in een ashram in India was ik al helemaal weg van de Yoga Nidra aan het eind van iedere Hatha les. Vooral na lichaamsbeweging lig je na een les energiek open en komt de ontspanning lekker binnen. Maar ook als ik het toepas bij cliënten van de Anxiety & Depression Recovery Retreat in Engeland constateren ze ruimte waardoor processen die horen te stromen gaan bewegen. Mijn bewijs dat Yoga Nidra therapeutisch en helend kan zijn en dus een tool is die ik graag toepas in mijn lessen als yogaleraar en in mijn praktijk als burn-out/life coach. 

Wat is Yoga Nidra?
Yoga Nidra is een oud yoga-proces van meditatie en diepe ontspanning. Het wordt ook wel ‘slaapyoga’ genoemd omdat het op een onbewust niveau zijn wonderen verricht. Je blijft gedurende Yoga Nidra wakker en bewust maar je lichaam voelt volledig ontspannen, alsof het in slaap is. Het is therapeutisch, genezend en je krijgt de resultaten die je lichaam, geest en ziel nodig hebben. 

Vaak zitten we in ons hoofd gevangen, omdat we de beperkingen van het ego-stemmetje geloven als waarheid. We zijn echter veel meer dan alleen maar het fysieke lichaam. Yoga Nidra bestaat uit systematische stappen die je in een diepe staat van zijn brengen, zodat je werkt met je astrale lichaam en jij je weer verbonden voelt met je spirituele lichaam. Jij bent namelijk al van deze lagen, die we in yogaland Kosha’s noemen. Alles is JIJ! Deze bewustwording zorgt ervoor dat jij meer afstand creëert van dat hoofd-stemmetje en omdat je stil ligt tijdens Yoga Nidra blijft er meer energie over in het lichaam om bepaalde processen die ‘gestopt’ of ‘geblokkeerd’ waren te doen laten stromen. 

Tijdens de Yoga Nidra Training voor (yoga)docenten, (burn-out)coaches, therapeuten en alle geïnteresseerden leer je naast hoe je het doceert, alles over de Kosha’s en hun specifieke karakter en ontspanningsmethodes. 

Het ontstaan van Yoga Nidra
De schrijver van de ‘Yoga Nidra bijbel’ Swami Satyananda Sarawati moest van zijn Goeroe ’s nachts waken over de Sanskriet school waar jongens mantra’s zongen. Hij viel in slaap ondanks het feit dat hij wakker moest blijven, maar later op een groter event toen hij de jongens hoorde zingen, kon hij de verzen meezingen. Voor Swami was dit een openbaring dat tijdens je slaap toch een subtiel lichaam aanwezig blijft. Hij is dit verder gaan ontwikkelen en zo is Yoga Nidra geboren. 

Het is nu ook wetenschappelijk onderzocht* dat tijdens en na Yoga Nidra het visuele centrum aan de achterkant van het hoofd en het centrum voor gevoel van aanraking en richting aan de bovenkant van het hoofd actief zijn wat een groter vermogen om te visualiseren geeft en, nog belangrijker… er is beter contact met emoties, waardoor de student/cliënt duidelijkheid vergaart op fysiek, emotioneel of mentaal gebied. 

Yoga Nidra wordt hierdoor steeds populairder onder coaches en therapeuten om het toe te passen in hun praktijk. Ook is veel meer vraag vanuit studenten om het te ervaren in hun lessen op yogascholen. Of nu ‘iets’ wat allang vast en in de weg zat gaat bewegen, of je gewoonweg ontspannen voelt en lekkerder in je vel zit, het is gebleken dat Yoga Nidra goede resultaten geeft.

Hoe beoefen je Yoga Nidra?
Er zijn in principe twee instructies te volgen tijdens Yoga Nidra. De eerste is stil liggen en de tweede is luisteren naar de instructies van de teacher. Door naar de stem van de teacher te luisteren, kun je je lichaam, je geest en zelfs je emoties tot rust brengen en ervaar je een kalm bewustzijn. Je hoeft je dus ook niet in ingewikkelde poses te manoeuvreren. Je ligt gewoon ontspannen op je rug of zit gemakkelijk in een stoel. 

Het is belangrijk dat je aan het begin van de Yoga Nidra de tijd neemt om comfortabel te liggen, zodat je stil ligt. Je probeert wel wakker te blijven, maar mocht je in slaap vallen is dat niet erg. Vertrouw erop dat je onderbewustzijn het allemaal gevolgd heeft. Als mensen ‘zwaar’ snurken, vooral in een groep, geef ik altijd vooraf aan dat ik hun voeten aanraak. Op die manier hoeft iemand zich ook geen zorgen te maken en gaat men ontspannen de training in.

Een Yoga Nidra kan gevarieerd zijn qua tijd. Het kan gevarieerd 10 minuten tot soms wel een uur duren. Persoonlijk hanteer ik 20 tot 30 minuten in mijn lessen of praktijk, wat kan aanvoelen alsof je drie uur goed geslapen hebt. “Oh wat heerlijk,” is dan ook een veel voorkomende reactie van studenten en cliënten in mijn lessen en praktijk. 

Wat ik ook vaak hoor, vooral van drukke mama’s en papa’s is dat ze de nacht na de Yoga Nidra zo goed geslapen hebben. Je zorgen maken en piekeren raakt zijn grip kwijt door het doen van Yoga Nidra. Ook aan het begin van de dag is een fantastisch moment omdat je emmertje lekker vol is en je veel meer kunt verdragen. 

Voordelen van Yoga Nidra
Er zijn dus nogal wat redenen om Yoga Nidra te gaan gebruiken voor jezelf of voor je studenten/cliënten. Naast de extra rust en de versterking van je bewustzijn zijn er nog meer gezondheidsvoordelen: 

  • Je voelt je fysiek energieker en ontspannen, want het kalmeert je autonome zenuwstelsel. Het verbetert de kwaliteit van slaap en daardoor kan het chronische pijn verlichten. 
  • Geestelijk verbetert het je mentale focus. Je concentratieboog wordt verlengt en je bewustzijn versterkt. Het gehele functioneren van je brein heeft hier profijt van en de creativiteit kan weer bloeien. 
  • Je staat zoals eerder vermeldt beter in contact met je emoties. Je voelt je meer op je gemak met jezelf. Je kan de omgeving met alle prikkels beter handelen, waardoor je dus lekkerder in je vel zit. Doordat jij, je student of cliënt zich beter voelt, helpt dit nieuwe zenuwbanen in de hersenen te creëren die leiden tot gezonde en positieve gewoonten en routines. 

Er zijn dus zoveel redenen om Yoga Nidra te beoefenen of te gaan implementeren in je werk als hulpverlener of yogadocent. Zegt je intuïtie na het lezen van deze blogpost “Ja” dan is de Yoga Nidra Training voor docenten, coaches, therapeuten en alle geïnteresseerden zeker wat voor jou. In drie dagen leer jij hoe je het kunt beoefenen en kunt gebruiken als professional. Klik hier voor het programma en de data. 

Bij Zest bieden we vaak verschillende trainingen aan waaronder de Yoga Nidra Training. Wil je verdieping in Yoga Nidra? En wil je het toepassen in je lessen?
Meld je dan snel aan op de Yoga Nidra Training pagina! De training duurt 3 dagen en we starten zondag 12 maart. 

*Bron: Yoga Nidra – Swami Satyananda Saraswati

Yoga Nidra sessie van JJ

Wil je eerst ervaren een Yoga Nidra van JJ ervaren? Kies een moment waarop je niet gestoord kunt worden en luister deze Yoga Nidra sessie.