6 tips voor Mindful ouderschap

BLOG

Het leven van een ouder is soms best pittig. Ze zeggen altijd kleine kinderen kleine zorgen en grote kinderen grote zorgen. En dat is waar. Als vader of moeder sta je altijd ‘aan’. Je bent continue alert en handelt vaak vanuit je oerinstinct. 

Maar wanneer mag je dan even ‘uit’? Je gaat vaak pas uit als je naar bed gaat, en zelfs dán stopt het niet eens. Want wanneer je naar bed gaat is dat natuurlijk hét ultieme moment om te piekeren of na te denken over de dag, gisteren, vandaag, morgen of volgende week. Aan de drukte of aan de hectiek van het gezinsleven kun je niet veel veranderen. Maar je kunt er wél voor zorgen dat je er beter mee om kunt gaan. Hiervoor is rust nodig. Rust en diepe ontspanning zodat je meer aan kan en minder snel overprikkeld raakt. Maar dat niet alleen. Hieronder lees je 6 tips die jou helpen om een Mindful ouder te zijn. 

Tips voor Mindful ouderschap

  1. Blok elke dag 15 of 30 minuten in je agenda voor jezelf. Hierdoor ben je verzekerd van een moment waarop je niet gestoord kan worden en waar je iets voor jezelf kunt doen. Denk hierbij aan mediteren, de natuur in, een boek lezen of creatief bezig zijn. Kies waar jij je prettig bij voelt en waarmee jij kunt ontspannen en opladen.  
  2. Bedenk elke ochtend of elke avond drie dingen waar jij dankbaar voor bent. Door hier meteen als je wakker wordt over na te denken, start je je dag al met een glimlach. en je geen ochtendmens? Bedenk dan drie dingen waar je dankbaar voor bent voordat je gaat slapen en sluit met een voldaan en tevreden gevoel de dag af.
  3. Door beweging maak je contact met je lichaam. Je zorgt ervoor dat body en mind in balans zijn. Je kunt tijdens het bewegen je hoofd leeg maken, en tegelijkertijd spieren en kracht opbouwen. Bij ontspanning denk je misschien niet direct aan bewegen, maar juist bewegen zorgt ervoor dat je rustig wordt in je mind en echt bewust bent van het moment. 
  4. Rust is enorm belangrijk om het drukke leven van een ouder aan te kunnen. En met kinderen wordt vaak de nachtrust verstoord. Veel gebroken nachten vergt veel van zowel je fysieke, als mentale gesteldheid. Zijn de kinderen naar school? Probeer een powernap te doen of bijvoorbeeld een Yoga Nidra. Kijk op welk moment het voor jou het beste uitkomt. Een Yoga Nidra van 30 minuten staat gelijk aan 4 uur slaap. Ideaal toch? 
  5. Gezond eten en drinken is cliché, maar zeker waar. Wanneer je veel ongezond eet, komt je lichaam in opstand. Het lichaam is namelijk niet gemaakt voor te veel vetten, suikers of koolhydraten. Met veel water drinken zet je al een paar stappen vooruit. Water is super gezond en zorgt ervoor dat je lichaam reinigt. Heb je weleens gedacht aan Ayurveda? Dit is een levensstijl afgestemd op jouw Dosha en de seizoenen van het jaar. 
  6. Let jij weleens op de je ademhaling? Je ademhaling is het stuur van je zenuwstelsel. Als jij continue aan staat dan is je ademhaling ook vaak hoog. En dit kost heel veel energie. Probeer een paar keer per dag een bewust moment te hebben en te voelen hoe je ademhaling is. Hoog, laag, snel of langzaam? Op die manier kom je erachter in welke staat je op dat moment bent. Adem een paar keer rustig in en uit en je zult zien dat je langzaam meer ontspannen raakt. 

Er zijn dus verschillende manieren waarmee je jezelf kunt opladen. Ga op ontdekkingsreis en kom erachter welke manier jou helpt. Probeer dit dagelijks te doen als je een Mindful ouder wilt zijn, want het helpt je écht!

Liefs, Marielle