Wat is het verschil tussen Yin en Restorative Yoga?

Yoga is een eeuwenoude ‘practice’ die een breed scala aan stijlen en benaderingen omvat. Twee van deze benaderingen die de laatste jaren veel aandacht hebben gekregen, zijn Yin Yoga en Restorative Yoga. Hoewel beide vormen gericht zijn op ontspanning en het herstellen van het lichaam, hebben ze unieke eigenschappen en doelen die hen onderscheiden.

Yin Yoga = Diepgaande stretching en energetische stimulatie

Yin Yoga is een yogastijl die bekend staat om zijn diepgaande en langdurige stretches. In tegenstelling tot andere actievere yogastijlen, richt Yin Yoga zich op het bereiken van de dieper gelegen bindweefsels in het lichaam, zoals pezen, gewrichtskapsels en ligamenten. De houdingen worden langer vastgehouden, meestal tussen de 3 en 5 minuten, om deze bindweefsels langzaam en voorzichtig te strekken.

Een interessant aspect van Yin Yoga is de toepassing van de principes van de traditionele Chinese geneeskunde. Elke houding stimuleert specifieke meridianen of energiekanalen in het lichaam. Door deze energie te stimuleren, wordt de algehele energetische balans bevorderd. Yin Yoga kan een uitdaging zijn, niet zozeer fysiek intensief, maar eerder vanwege de langdurige focus en de introspectieve benadering.

Restorative Yoga = Diepe ontspanning en herstel van het zenuwstelsel

Restorative Yoga daarentegen, is gericht op het bieden van diepe ontspanning en herstel van het zenuwstelsel. Het draait allemaal om comfort en ondersteuning. In Restorative Yoga worden houdingen vaak met behulp van verschillende props, zoals dekens, kussens en blokken, zo aangepast dat het lichaam volledig wordt ondersteund. Dit stelt de beoefenaar in staat om in de houding te zakken zonder enige vorm van inspanning.

Deze ondersteunde houdingen helpen het zenuwstelsel in de parasympathische modus te schakelen, ook wel bekend als de “rust en herstel” modus. Dit bevordert diepe ontspanning, vermindert stress en stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Restorative Yoga is bijzonder nuttig voor mensen die herstellende zijn van blessures, fysieke of emotionele stress ervaren, of gewoon op zoek zijn naar een manier om diepe rust te ervaren.

Conclusie: kies op basis van jouw behoefte

In essentie draait het bij het kiezen tussen Yin Yoga en Restorative Yoga om je persoonlijke behoeften en doelen. Als je op zoek bent naar diepgaande stretch en enige energetische stimulatie, dan kan Yin Yoga een geweldige keuze zijn. Als je echter vooral behoefte hebt aan ontspanning, stressvermindering en zenuwstelsel-herstel, dan is Restorative Yoga misschien meer geschikt voor jou. 

Beide stijlen bieden waardevolle voordelen voor zowel lichaam als geest, dus het kan de moeite waard zijn om ze allebei uit te proberen en te ontdekken welke het beste bij jou past. Je kunt bij ons op verschillende tijden in de week deze twee benaderingen beoefenen. 

Wil je het ervaren? Bekijk het rooster en we zien je graag!