Wat is de Psoas ?

Misschien hoor je steeds vaker het woord ‘Psoas’ voorbij komen.  Maar wat is het nou eigenlijk? En wat kun je ermee?

De psoas spier is de enigste en diepste spier die het bovenlichaam met het onderlichaam verbindt. De spier loopt van de onderste wervelkolom tot aan het dijbeen, van voor naar achteren. De psoas speelt hierdoor een belangrijke rol in het fysieke lichaam en daardoor heeft het effect op de algemene gezondheid.

Omdat het middenrif belangrijk is bij de ademhaling staat de psoas ook  hiermee in verbinding. Als er een traumatische ervaring is geweest dan heeft dit invloed op het lichaam en daarmee de psoas spier. Dat komt omdat de psoas direct strakker trekt als bescherming of verdediging.

Met een chronisch verkrampte psoas geeft je lichaam het signaal dat er constant gevaar is. En dit heeft gevolgen op de rest van je gezondheid. Een gezonde psoas spier is essentieel voor mensen met een zittende levensstijl.

Functies van de Psoas spier
De psoas spier vervult meerdere cruciale functies in het lichaam:

  1. Heupflexie: de primaire functie van de psoas spier is het buigen van de heup. Dit is belangrijk voor lopen, rennen en springen.
  2. Stabiliteit van de Wervelkolom: de psoas helpt bij het stabiliseren van de onderrug en het bekken. Een goed functionerende psoas spier draagt bij aan een betere houding en voorkomt rugklachten.
  3. Beweging en Balans:  de psoas ondersteunt de balans en coördinatie van het lichaam.

Tips voor het onderhouden van een gezonde psoas
Hierbij een aantal tips om je psoas spier gezond en functioneel te houden.

  1. Rek- en strekoefeningen: regelmatige rek- en strekoefeningen kunnen helpen om de psoas spier flexibel te houden. Yoga houdingen zoals de “Low Lunge” (Anjaneyasana) zijn heel effectief.
  2. Versterkingsoefeningen: oefeningen zoals leg raises, mountain climbers en lunges kunnen helpen bij het versterken van de psoas spier.
  3. Beweging: probeer lange periodes van zitten te vermijden en neem regelmatig pauzes om te bewegen en strekken. Dit helpt om de psoas spier actief en soepel te houden.
  4. Professionele hulp: probeer niet alles thuis zelf te doen, maar kijk welke hulp je kan inschakelen. Bij Zest geven we workshops speciaal gericht op de psoas spier. Met deze workshops gooi je alle spanning uit de psoas waardoor deze weer beter kan functioneren. Het lost blokkades op in het lichaam en zorgt ervoor dat de energie weer gaat stromen.

Een gezonde psoas spier heeft effect op de algehele gezondheid en levenskwaliteit. Het verbetert fysieke prestaties waardoor je beter kunt functioneren.