Wat is een Cacao Ceremonie?

Je ziet het steeds vaker voorbij komen overal in Nederland, een Cacao Ceremonie. Maar wat is het nou precies en wat houdt het eigenlijk in? Er is namelijk geen handboek of stappenplan voor een Cacao Ceremonie. Het belangrijkste is om de cacao op een bewuste manier in te nemen en te ervaren. 

Het begin..
Een Cacao Ceremonie is al duizenden jaren oud. De Cacao boon is 5000 jaar geleden ontdekt in Ecuador. Tijdens de Industriële Revolutie kwam de cacaoboon naar Europa, werd het gemengd met melk en suiker en is chocolade ontstaan. Vroeger werd cacao gedronken voor heling en transformatie. Inmiddels is de cacao weer terug van weggeweest door de moderne spiritualiteit. De cacao is weer herontdekt en ziet de puurheid en kracht van de cacao en de werking ervan.

Wat neem je precies?
Cacaobonen die gebruikt worden voor een ceremonie zijn pure cacaobonen. Dit betekent dat het niet (te) hoog verhit wordt zodat alle goede stoffen eruit gaan, maar wel om bacteriën te doden en smaak te geven. De cacaobonen tijdens een ceremonie worden gemengd met lauw/heet water. Je kunt ook kruiden toevoegen zoals vanille, kaneel, chili of je kunt het mixen met bijv. rozenwater. Als je de cacao gaat mengen met melk dan vermindert dat de werking.

De ceremonie
Een cacao ceremonie is overal anders. Je kunt de cacao namelijk combineren met activiteit zoals Ecstatic Dance of met diepe ontspanning zoals meditatie en Yoga nidra. Je zakt namelijk van je hoofd in je lichaam, je hartslag gaat wat sneller en je bloed pompt sneller door je lichaam waardoor er ook meer zuurstof in je bloed komt. Hierdoor kun je je actiever gaan voelen en behoefte hebben aan beweging. Daarentegen kun je door het zakken in je lichaam ook gemakkelijker ontspannen. Je gaat veel meer voelen en de cacao opent je hart.

Wij combineren de cacao ceremonie graag met ontspanning (meditatie, zang, yoga nidra) omdat we als mens eigenlijk altijd al ‘aan staan’. Dit is een moment voor jezelf. Je kunt alles even loslaten waardoor je ook weer kunt opladen. Een cacao ceremonie draagt bij aan balans en aan een volledig welzijn.

Wanneer organiseren wij bij Zest Your Life een Cacao Ceremonie?
We organiseren maandelijks (behalve zomer) een cacao ceremonie en we voegen ook vaak de cacao ceremonie toe aan retreats. Dit komt omdat het een goede basis is voor alles. Je gaat meer vanuit je hart leven, je voelt je zacht en gelukzalig en alles glijdt even van je af. Hierdoor heeft je lichaam de tijd om het zelfhelend vermogen te activeren waardoor je je de dagen er na nog verlicht kan voelen.

Houdt onze agenda in de gaten en kom het zelf ervaren.
Twee uur lang diepe ontspanning, tijd voor jezelf en innerlijke groei.

Wil je weten wat alle gezondheidsvoordelen zijn van cacao?
Lees de blog; De voordelen van pure cacao