Moet ik flexibel zijn om aan yoga te doen?

Eén van de opmerkingen die ik het meest hoor van iemand die (nog) niet aan yoga doet is: “Ja maar ik ben niet lenig, dus het is niets voor mij.”

Geen idee waarom deze mythe ooit is ontstaan. Misschien omdat de uitzonderingen altijd uitgelicht worden. We zijn vanaf de jaren 60 in de media bedolven met yogi’s in acrobatische houdingen. De mythe is waarschijnlijk toen ontstaan, de norm is toen bepaald.

Wis dat beeld van ‘lenig zijn’ alsjeblieft uit je hoofd, want het klopt niet!

Yoga is niet alleen voor lenige mensen of voor acrobaten. Yoga is voor iedereen. Iedereen die interesse heeft of krijgt in yoga – vanwege wat voor reden ook – kan aan yoga doen. Geen uitzondering! Het maakt niet uit of je een stijve hark of lenig bent. Het maakt ook niet uit of je twintig of tachtig bent. Laat het geen excuus zijn om niet op de mat te stappen.

Een factor die meespeelt is de bouw van jouw lichaam. Iedereen is gelukkig anders, maar daarom kan de één zich wel dubbelvouwen en de ander minder.

Consistentie is nog altijd datgene wat je leniger maakt.

Als je consistent je practice doet op de mat, wordt je automatisch leniger en sterker. Maar je wordt meteen ook bewuster en veerkrachtig. Yoga is een holistische of alomvattende ervaring. Je wordt dus niet alleen lichamelijk maar ook mentaal en emotioneel leniger.

Je kunt oefenen bij meerdere lessen die wij bij Zest Your Life aanbieden, en wie weet lig je binnenkort naast onze docent Renate in ‘Upavista Konasana’ of ‘wide angle seated forward bend’.

Namasté