Wat betekent Namasté?
Als je een yogales hebt ervaren bij Zest Your Life dan werd de les waarschijnlijk met ‘namasté’ afgesloten. Maar waarom doen we dat? En wat betekent het eigenlijk?
Namasté is een groet en ook een mudra. Nam betekent in het Sanskriet ‘buig’ en Té ‘voor jou’. In India en andere Aziatische landen is het een gebaar om te groeten en respect te tonen voor elkaar en voor de goden. “Ik buig voor jou.”
In een yogales heeft het naar mijn mening net een andere lading. “Het licht in mij, ziet het licht in jou.” Maar ook hier, kun jij het zo spiritueel maken als waar jij klaar voor bent.
Namasté is ook een mudra, wat simpelweg een handgebaar betekent.
Mudra Namasté (ook wel Anjali of Prayer mudra genoemd)
- Je vouwt de handen samen voor je hart met je vingers naar boven.
- De handpalmen duw je tegen elkaar.
- De duimen raken je hart.
- De vingers wijzen naar boven, een beetje wijzend richting je hoofd.
- Je kunt je hoofd een beetje buigen richting je hart/handen.
- Vaak met gesloten ogen.
In een yogales bepaald de docent of deze de les wilt eindigen met namasté. En als dit zo is, bepaal jij of je het terug zegt of in stilte in je op neemt. Zegt de docent geen namasté, kun jij het altijd dus nog zelf wél doen. Sommigen vinden het fijn om na namasté de handen voor hun gezicht met de duimen op hun derde oog chakra te plaatsen of er volgt een buiging met het voorhoofd op de grond. Mocht je dit groter gevoel van verering willen uiten, laat je dan niet tegenhouden.
Persoonlijk eindig ik graag met namasté. Het voelt als de juiste afsluiter na een les waarin je weer herinnerd bent aan je volledige zelf.
In het tantrische boeddhisme is namasté ook nauw verbonden met balans. Je linkerhand vertegenwoordigd de maan (gevende) en de rechter de zon (ontvangende) hand. Je vingers vertegenwoordigen de 5 elementen en zelfs je vingertoppen hebben symboliek.
Je geeft tijdens dit gebaar dus aan dat je evenwichtig bent, plus het licht in jezelf en anderen respecteert. En dat is een prachtige positieve affirmatie om na de les de wijde wereld weer mee in te stappen en het dan natuurlijk ook meteen toe te passen.
Namasté