Hoe yoga je kan helpen om beter te eten

BLOG

Intuïtief eten is een benadering die je leert om weer naar de wijsheid van je eigen lichaam te luisteren. Zodat je die dingen kan eten waardoor je je goed voelt en het beste uit jezelf kan halen. Ieder mens is immers uniek, en we hebben allemaal andere behoeftes. Er is niet één dieet dat voor iedereen werkt. En om erachter te komen waar jouw lichaam behoefte aan heeft, hoef je niet allerlei dure testjes of onderzoeken uit te voeren. De grootste expert over dit onderwerp ben je namelijk zelf.

Ons lichaam is magisch: het heeft een groot zelfherstellend vermogen en zoekt altijd naar een gezonde balans. Denk maar aan een wondje dat vanzelf heelt. Of hoe je lichaam gaat zweten om overtollige warmte kwijt te raken. Het lichaam weet vaak zelf wat het moet doen om gezond te blijven. Om te voelen hoe je je lichaam hierbij kan ondersteunen is het belangrijk dat je je bewust bent van de signalen die je lichaam je geeft. Als je lichaam behoefte heeft aan slaap maar je voelt niet dat je moe bent omdat je zoveel cafeïne hebt gedronken, zal je misschien minder vroeg naar bed gaan dan eigenlijk goed voor je is. En als je op een dag gestrest achter je computer zit om allerlei deadlines weg te werken, voel je misschien niet meer dat je honger hebt en vergeet je te eten.

Het kunnen voelen van de signalen die je eigen lichaam je geeft heet “interoceptie” of “interoceptief bewustzijn”. Het is een belangrijk onderdeel van intuïtief eten. Als je voelt waar je lichaam behoefte aan heeft en kunt opmerken door welke voeding je je goed voelt, kun je voedingskeuzes maken die écht voor jou als individu werken. Yoga is een heel goede manier om je interoceptief bewustzijn te vergroten. In ons dagelijks leven zijn we vaak druk en is onze aandacht vooral naar buiten gericht. Yoga helpt je om je aandacht naar binnen te brengen. Om te voelen wat er in je lichaam gebeurt terwijl je in een yogahouding bent. Om je bewust te worden van je ademhaling, en van emoties die tijdens een les door je heen bewegen. En als je je interoceptief bewustzijn op het ene gebied vergroot, zal het automatisch ook op andere gebieden verbeteren. Dus als je de fysieke rek tijdens een yogahouding beter leert waarnemen, zal dat je ook helpen om beter te voelen op welke voeding je lichaam goed reageert. Hoe nieuwsgieriger je wordt naar alle sensaties in je lijf tijdens een yogahouding en hoe meer je hierop inzoomt, hoe fijngevoeliger je wordt. Zodat je steeds beter kan herkennen wat je lichaam nodig heeft, en zo dus ook steeds beter voor jezelf kan zorgen.

Yin yoga is bij uitstek geschikt om je interoceptief bewustzijn te vergroten. Doordat je zo’n 5 minuten in een houding bent heb je alle tijd om af te stemmen op de sensaties in je lijf. Om te onderzoeken hoe die sensaties precies voelen, en hoe ze misschien wel veranderen tijdens een houding. Op die manier vergroot je iedere keer dat je yin yoga doet je interoceptief bewustzijn. En zo helpt yoga je dus om een betere intuïtieve eter te worden.

Zelf je interoceptief bewustzijn trainen en aan de slag met intuïtief eten? Schrijf je hier in voor de workshop “Intuïtief eten en yin yoga”.

 

Liefs, Mirjam

Workshop Intuïtief eten en Yin yoga

Zondag 25 september | 14.00 – 17.00 uur

In deze workshop maak je kennis met intuïtief eten. Intuïtief eten is een benadering die je kan helpen om allerlei regels en overtuigingen rond eten los te laten, en weer te vertrouwen op de wijsheid van je lichaam. Het leert je te luisteren naar je gevoelens van honger en verzadiging, zodat je niet te veel maar ook niet te weinig eet.

Lees meer en meld je aan!